Content — 10 min leestijd

Met deze 7 tips kun je ijzersterke webteksten schrijven

Author
Michael Vermeulen
Posted
10 november 2020
Category
Tips & Tricks

Met deze 7 tips kun je ijzersterke webteksten schrijven

Je kent het wel. Je hebt een nieuwe website. Het ziet er helemaal top uit. Stijlvol. Met sfeer. Precies zoals je wil. Nu alleen de teksten nog. Je pakt een kop koffie en je gaat er eens goed voor zitten. Je opent een documentje en dan … krijg je geen letter op papier. Of in dit geval, op je beeldscherm. Je weet niet wat je wilt zeggen. Of misschien weet je wel wat je wil zeggen, maar weet je niet hóé je dat het best kunt doen. Met deze 7 tips kun je ijzersterke webteksten schrijven!

Webteksten schrijven: focus je op de klant

Laten we beginnen bij het begin: wat wil je vertellen? Zeker als je producten of diensten verkoopt, kan het verleidelijk zijn om wat feitjes op te noemen. Dat iets gemaakt is van erg sterk materiaal, bijvoorbeeld. Of dat je massagestoel maar liefst 72 standen verschillende standen heeft. Hartstikke mooi, maar dat is niet per se wat klanten willen lezen. Zij willen vooral weten wat dat jouw product, dienst of bedrijven kan beteken voor hén.

 

Schrijf je webteksten daarom altijd met een focus op de wensen van de lezer (lees: potentiële klant). Probeer je doelgroep te begrijpen en vertaal die feitjes naar voordelen voor de potentiële klant. Geef aan dat jouw product sterk is, dat het daardoor erg lang meegaat en de klant dus voorlopig niet meer hoeft te investeren in een nieuw product. Of dat je massagestoel 72 standen heeft en de lezer daardoor altijd precies dat ene plekje kan laten masseren.

 

Enfin, je snapt ‘t.

Belangrijke dingen eerst

Bij webteksten schrijven geldt: begin met het belangrijkste. Je bezoekers hebben maar weinig aandacht. Daarom moet je meteen beginnen met het belangrijkste. Zodat ze dat in ieder geval wél lezen. Ga dus na wat ze écht moeten weten of waarin jouw bedrijf zich onderscheidt van de rest. Schrijf dat kort en helder op. In de rest van je teksten kun je er vervolgens wat dieper op ingaan door details te geven.

Webteksten schrijven zoals je praat

Volgende tip: je kunt het best je webteksten schrijven zoals je praat. Zo zit er geen verschil in de tone of voice van je bedrijf en het maakt het bovendien vaak makkelijker voor je lezers om te begrijpen. Houd het daarbij ook kort en simpel. Geen ellenlange zinnen die maar eindeloos doorgaan, zodat de lezer ergens halverwege de draad kwijt raakt en niet meer weet waar het in eerste instantie ook alweer over ging, maar af en toe kan het geen kwaad al kun je het dan beter wel weer afwisselen met een korte zin. Zoiets als dit dus.

Schrijf actief in plaats van passief

Actieve zinnen lezen lekker weg dan passieve zinnen en overtuigen nog een stuk beter ook. Maar hoe doe je dat dan? Heel eenvoudig. Gebruik zo min mogelijk werkwoorden als ‘zijn’, ‘worden’ of ‘kunnen’. Voorbeeldje? Oké, lees de eerste zin van deze alinea nog eens. Vooral het tweede deel. Wat denk je nu dat sterker is: actieve zinnen zijn overtuigender dan passieve zinnen / actieve zinnen overtuigen beter dan passieve zinnen? Precies. Dat laatste.

Eindig met een call-to-action

Webteksten schrijven doe je altijd met een doel. Soms wil je bezoekers informeren of inspireren, maar meestal hoop je dat ze daarna nog iets doen. Dat ze product in hun winkelmandje stoppen, dat ze je bellen voor een afspraak of dat ze een vrijblijvende offerte aanvragen. Kan allemaal. Het is belangrijk dat je ze daarbij helpt door ze te vertellen wat ze moeten doen: de call-to-action. Eindig je tekst er altijd mee.

Maak je tekst scanbaar

Lezers hebben niet veel aandacht, weet je nog? Daarom moet je bij webteksten schrijven ook letten op de scanbaarheid: je tekst moet makkelijk te ‘scannen’ zijn. Op die manier kunnen bezoekers snel en makkelijk de informatie vinden die voor hen het meest interessant is. Het antwoord op hun vraag. Je maakt je tekst eenvoudig scanbaar met:

 

  • slimme titels
  • subkoppen
  • opsommingen (in bulletpoints)

Optimaliseer voor SEO

Dit is het punt wat webteksten schrijven vooral anders maakt dan het schrijven van reguliere teksten: optimaliseren voor SEO. Want je wilt natuurlijk wel dat je nieuwe website gevonden wordt. Dat je webteksten gelezen worden. Gebruik daarom keywords op belangrijke plekken als titels en eerste alinea’s. Verdeel ze mooi gelijkmatig over de tekst. Niet te veel, zo’n 1 à 2 keer per 100 woorden. Dan zit je altijd goed. Bovendien geven we je bij Pagewize alle tools die je nodig hebt voor een geoptimaliseerde website. Voor nu en voor later.

Probeer Pagewize nu 14 dagen gratis