Pagewize — 10 min leestijd

Wat is CMS? En wat kun je ermee?

Author
Michael Vermeulen
Posted
6 juli 2020
Category
Pagewize Webshop

Als je bezig bent met een website, dan heb je de term ‘CMS’ ongetwijfeld al eens voorbij horen komen. Ongeacht je er nu één laat ontwikkelen of van plan bent zelf eentje te bouwen. Webdesigners werken namelijk met een CMS en ook als je zelf aan de slag gaat heb je een CMS nodig voor je website. Maar wat is CMS nu precies? En misschien wel belangrijker nog, wat kun je er allemaal mee?

Wat is een CMS?

Als je bezig bent met een website, dan heb je de term ‘CMS’ ongetwijfeld al eens voorbij horen komen. Ongeacht je er nu één laat ontwikkelen of van plan bent zelf eentje te bouwen. Webdesigners werken namelijk met een CMS en ook als je zelf aan de slag gaat heb je een CMS nodig voor je website. Maar wat is CMS nu precies? En misschien wel belangrijker nog, wat kun je er allemaal mee?

 

Wat is CMS?

 

CMS is de afkorting voor Content Management Systeem. Het is zogezegd de software waarmee je je website content kunt beheren. Waarmee je makkelijk teksten, afbeeldingen, video’s en andere dingen aan je website toe kunt voegen, maar ook waarmee je (delen van) de layout of het design van je website aan kunt passen. Het is het achterliggende systeem dat samen met hosting en je database zorgt voor een goed functionerende website.

 

Bekende CMS software:

 

Wordpress
Magento
Drupal
Joomla
En natuurlijk Pagewize!

Bouwen zonder technische kennis

Een content management systeem stelt je dus in staat om een website te bouwen en te onderhouden. Je hoeft daarvoor niet te kunnen programmeren of ingewikkelde code te kunnen schrijven. Die zit namelijk vaak al verwerkt in thema’s en plugins, waarmee je met een paar drukken op de knop al een mooie website kunt maken of specifieke functies aan je website toe kunt voegen. Je hebt dus helemaal geen technische kennis nodig!

In plaats van het ontwerpen van een eigen systeem voor het maken van webpagina’s en het ontwikkelen van allerlei functies, kun je leunen op je CMS die het allemaal voor je regelt. Zo kun jij je focussen op wat er voor jou toe doet: het schrijven van de beste teksten en het plaatsen van de mooiste afbeeldingen en video’s.

 

Dingen die jouw website uniek maken en waarmee jij je onderscheidt.

En hoe werkt zo’n CMS dan?

Wat is CMS zonder content om te managen? Niet veel. Daarom heeft bijna ieder content management systeem een editor. In die editor kun je je teksten typen, aangeven wat de koppen moeten zijn, waar links moeten komen, afbeeldingen plaatsen en ga zo maar door. Kortom, content creëren. Het is een beetje vergelijkbaar met een tekstbewerker als Microsoft Word, dus je kunt er ook in no-time mee overweg.

 

Maar je kunt ook andere dingen aanpassen! Bij Pagewize werk je bijvoorbeeld met blokken. Blokken tekst, foto’s of wat je ook maar wilt. Je kunt ieder blok zelf vullen. Vervolgens kun je ook zelf aangeven hoe je wilt dat het eruit komt te zien. Groot, klein, vierkant of rond. Met of zonder rand en met of zonder achtergrondkleur. Pagewize heeft zelfs een ingebouwde fotobewerker! Op die manier bouw je dus eenvoudig jouw ideale website.

Eenvoudig functies toevoegen

Zoals je content toevoegt en aanpast, kun je ook bepaalde functies vormgeven en op je website plaatsen. Denk aan contactformulieren die bezoekers in kunnen vullen, interactieve kaarten waarmee mensen jouw bedrijf snel kunnen vinden of een blok met een slideshow van je afbeeldingen. Binnen een paar klikken heb je al jouw eigen, persoonlijke variant daarvan. De mogelijkheden zijn haast eindeloos.

Alles-in-één

Een CMS is dus onmisbare alles-in-één oplossing voor het bouwen en up-to-date houden van je website. Hopelijk heb je nu een antwoord op de vraag ‘Wat is CMS?’ en heb je genoeg uitleg gehad over de werking ervan. Hoog tijd dus om er eens mee aan de slag te gaan en zelf te ervaren hoe eenvoudig het is! En daarom kun je Pagewize nu 14 dagen gratis proberen. Zonder dat je ergens aan vast zit of je creditcardgegevens hoeft in te voeren.

Probeer Pagewize nu 14 dagen gratis